Andere blaasproblemen

U bevindt zich hier: Blaaskanker Ľ Andere blaasaandoeningen

Andere aandoeningen aan de blaas

Naast blaaskanker is er nog een drietal veelvoorkomende blaasaandoeningen: blaasstenen, blaasontsteking en ongewenst urineverlies (urine-incontinentie).

Blaasstenen

Blaasstenen zijn verkalkingen die meestal in de nieren ontstaan. Eigenlijk zijn het dan ook nierstenen. Ze bestaan uit stoffen die in de urine zitten, zoals urinezuur. Samen met de urine komen ze in de blaas terecht. In normale gevallen kunnen blaasstenen gemakkelijk worden uitgeplast. Maar is bijvoorbeeld bij mannen de prostaat wat vergroot, dan kunnen de blaasstenen vaak niet worden geloosd en blijven ze in de blaas achter. Daar kunnen ze aangroeien en ongemak veroorzaken. Ze moeten dan operatief verwijderd worden.

Blaasontsteking

Een ontsteking van de blaas is een veelvoorkomende kwaal. Vooral vrouwen hebben er last van; door hun kortere plasbuis kunnen bacteriŽn gemakkelijker binnendringen. Normaalgesproken worden deze bacteriŽn met de urine uitgeplast. Door verschillende oorzaken, zoals onvoldoende drinken/plassen, agressieve bacteriŽn, verminderde weerstand en seksueel contact, blijven de bacteriŽn echter in de blaas zitten en kunnen ze een infectie veroorzaken. Een bij mannen voorkomende blaasontsteking heeft vaak diepere oorzaken, zoals blaasstenen of een prostaatvergroting. Een blaasontsteking zonder meer kan worden behandeld met antibiotica. Is er ook sprake van blaasstenen, dan moeten deze worden verwijderd voordat de blaasontsteking kan worden behandeld.

Zie zusterwebsite Urineweginfectie.nl voor meer informatie over oorzaken en behandeling van een blaasontsteking (urineweginfectie).

Urineverlies

Urineverlies, oftewel incontinentie, kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een zeer gevoelige blaas, waardoor de urine soms niet kan worden opgehouden. Deze aandoening kan vaak worden behandeld met medicijnen en heet urge-incontinentie.
  • Een niet goed werkende sluitspier, vaak bij vrouwen samenhangend met een verzakking. Dit wordt stress-incontinentie genoemd. Versterking van de sluitspier door middel van oefeningen is een eerste behandeling. Bij een ernstige stress-incontinentie met een duidelijke verzakking zal bekkenbodemfysiotherapie vaak niet voldoende zijn. Een alternatief is operatie waarbij de blaasuitgang en plasbuis weer in de oorspronkelijke positie worden gebracht.
  • Een combinatie van urgeĖ en stressincontinetie komt eveneens voor.

Zie zusterwebsite Urine-incontinentie.nl voor meer informatie over oorzaken en behandeling van incontinentie. -->


(Advertentie)Advertentie
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Blaaskanker.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)