Stadia blaaskanker

U bevindt zich hier: Blaaskanker Ľ Stadia blaaskanker

Stadia blaaskanker

Bij blaaskanker zijn diverse stadia te onderscheiden:

  • Een voorstadium van blaaskanker is een CIS (carcinoma in situ). Een CIS bestaat uit oppervlakkig groeiende kwaadaardige cellen die uit kunnen groeien in de blaasholte. Bij ongeveer 5-10% van de patiŽnten gaat het om een carcinoma in situ.
  • Er is sprake van een oppervlakkig groeiende tumor die zich alleen in het blaasslijmvlies bevindt. Dit soort wordt een niet-spierinvasieve tumor genoemd.
  • Bij niet-tijdige behandeling zal een niet-spierinvasieve tumor die agressief van aard is doorgroeien in de blaasspier en een spierinvasieve vorm aannemen. Een spierinvasief groeiende blaastumor bevindt zich zowel in het blaasslijmvlies als in de blaasspier.

Groeiwijzen

Een oppervlakkige tumor groeit altijd uit in de blaasholte. Afhankelijk van het stadium kunnen deze tumoren de volgende vorm hebben:

  • Een vlakke, roodachtige structuur die vlak boven het slijmvliesweefsel uitkomt. Hiervan is vaak sprake bij een CIS.
  • Een poliepvormig gezwel dat met een dun steeltje verbonden is aan de blaaswand. Van deze vorm is vaak sprake bij een oppervlakkig groeiende tumor en wordt een papillaire tumor genoemd.
  • Een bloemkoolachtig gezwel dat met een stevige, dikke steel verbonden is aan de blaaswand. Dit kan voorkomen bij een infiltratief groeiende tumor, dat wil zeggen een tumor die zich zowel in het blaasslijmvlies als in de blaasspier bevindt.

Lees verder over de oorzaak van blaaskanker. -->


(Advertentie)Advertentie
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Blaaskanker.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)