Interview

Omgaan met de emotionele gevolgen van de diagnose kanker

Interview met Dr. Anette Pet van het Helen Downling Instituut over de emotionele gevolgen van kanker

In een modern pand in de bossen van Bilthoven is het Helen Dowling Instituut gevestigd. Zij zijn gespecialiseerd in psychologische zorg bij kanker.

Wachten, onzekerheid, wachten. Leven tussen hoop en vrees. Van behandeling naar behandeling. Angst voor terugkeer. De spanning kunnen we niet wegnemen, maar we kunnen wel helpen om er beter mee om te gaan.

"We helpen mensen met het emotioneel verwerken van hun ziekte. Ongeacht leeftijd, fase van de ziekte of prognose. Van mensen die nog wachten op de uitslag en daardoor hevig uit balans zijn, tot mensen die al jaren geleden genezen zijn verklaard en merken dat ze nog steeds met verwerkingsproblemen te maken hebben. Daarnaast bieden we hulp aan naasten, zoals partners, familieleden en kinderen." Dr. Anette Pet, hoofd PatiŽntenzorg, is sinds 2000 klinisch psycholoog en psychotherapeut bij het Helen Dowling Instituut (HDI).


Dr. Anette Pet, hoofd PatiŽntenzorg bij het HDI

"We hebben ruime ervaring, specifieke kennis en deskundigheid in huis. Deze gebruiken we om angst, depressie en vermoeidheid ten gevolge van kanker te verminderen: hoe krijg je een nieuw evenwicht waarin kanker een plek krijgt, zonder dat het al te veel overheerst."

De puzzel valt uit elkaar bij de diagnose kanker. Tijdens de zware behandelingen is het: verstand op nul, blik op oneindig en we gaan ervoor. Erna komt er pas ruimte om al die losse puzzelstukjes weer bij elkaar te zoeken. Er is een puzzelstukje bijgekomen en er zijn een aantal stukjes veranderd. Het kost tijd om te bekijken hoe alles weer in elkaar past.

Het HDI krijgt zoīn 1000 nieuwe aanmeldingen per jaar. Na doorverwijzing komen de mensen voor een intakegesprek. "We bepalen eerst de doelen: wat wil je bereiken, wat heb je nodig, wat zijn je wensen. We bespreken wat de best passende behandeling is, waarbij we de keus hebben tussen individuele- , online- en groepstherapie. Alleen, met partner of gezin. Ieder mens is verschillend. Geen enkele vorm van therapie is geschikt voor iedereen." De meeste mensen volgen individuele therapie. Daarnaast zijn er diverse groepen, onderverdeeld op leeftijd, diagnose en problematiek.

Voor mensen met veel stress- en angstklachten, worden groepsbehandelingen gegeven op basis van mindfulness en cognitieve therapie. Onderzoek heeft uitgewezen dat dergelijke behandelingen mensen helpen om beter met hun ziekte om te gaan. Anette merkt dat mensen veel baat hebben bij het praten met lotgenoten. "Mensen kunnen veel voor elkaar betekenen omdat ze hetzelfde doormaken. Ze begrijpen elkaar en ondervinden veel steun. Het lucht op als je merkt dat je niet de enige bent die met een bepaald probleem worstelt."

Na veel onderzoek heeft het HDI een online therapie ontwikkeld: 'Minder moe bij kanker'. "Vanaf 2009 worden deze behandelingen via internet aangeboden voor iedereen die last houdt van ernstige vermoeidheid. Daarnaast zijn we in de testfase van de online cursussen 'Minder angst bij kanker' en 'Angst voor recidief'. In ons streven om de behandelkwaliteit zo optimaal mogelijk te houden, zijn we de mogelijkheden van online therapie gaan onderzoeken. Resultaten wijzen uit dat dit een effectieve manier van behandelen is door de juiste opdrachten, oefeningen en informatie in combinatie met begeleiding van een ervaren psycholoog." Online therapie is effectief, laagdrempelig en voor een grote groep bereikbaar.

Ieder mens reageert anders als ze de diagnose kanker krijgen. "De meest voorkomende reactie is onwezenlijk: 'Alsof ik in de film zit, alsof het niet om mij gaat, ik kan het niet geloven.' PatiŽnten die een lang traject hebben afgelegd zijn vaak opgelucht: 'Ik weet nu wat er aan de hand is en we gaan er wat aan doen.' Sommige mensen willen helemaal niet aan hun ziek zijn denken, anderen zijn er continue mee bezig. In beide gevallen gaat de ziekte overheersen. Sommigen willen alles over hun ziekte weten, anderen houden liever vast aan de grote lijnen en de volgende stap. Binnen een relatie veroorzaken deze verschillen vaak spanningen."

"Door jarenlange ervaring weten we welke aspecten er allemaal spelen na de diagnose kanker." Reacties van patiŽnten geven dat prachtig weer: 'Hier heb ik aan een half woord genoeg. Ik hoef alles niet helemaal uit te leggen, ze begrijpen waar het over gaat.' Over het resultaat van de behandelingen: 'Het overheerst mijn leven minder, ik kan ermee leven. Het gaf mij houvast en een richtlijn om structuur in mijn leven te brengen'. PatiŽnten hebben in 2012 de zorg van HDI gewaardeerd met een gemiddeld cijfer van 8,2.

Anette ziet bijna dagelijks hoe groot de impact van kanker is binnen een relatie. "Realiseer je dat binnen een relatie of een gezin iedereen anders is en anders reageert. Iedereen doorleeft zīn proces op zīn eigen manier. Het gaat niet gelijk op. Geef elkaar de tijd en de ruimte. Het een is niet beter dan de ander." Daarnaast ziet ze welk effect de standaard opmerkingen hebben uit de omgeving: "Zeg niet: 'Je kan mij altijd bellen', maar kom met iets concreets zoals een pan soep of vraag of je het gras even moet maaien. Mensen vragen niet graag om hulp, maar ze hebben vaak wel hulp nodig."

Meer weten over het Helen Dowling Instituut? Kijk op www.hdi.nl.

Auteur: Dominique van de Wijgaart, Duidelijk in Tekst

Print dit interview

Advertentie
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Blaaskanker.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)